πλέξιμο

Τα οφέλη του πλεξίματος για την υγεία

Το πλέξιμο δεν είναι μόνο διασκέδαση. Όσοι έχουν εμπειρία συνδυάζοντας το πλέξιμο ή τις τέχνες με την θεραπεία αναφέρουν πως πρόκειται για έναν μη φαρμακευτικό τρόπο να διαχειρίζεται κανείς  τα έντονα συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος, η θλίψη,  να προλαμβάνει μη λογικές σκέψεις  αλλά και το εσωτερικό χάος. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως απαιτούνται στο πλέξιμο, συμβάλλουν στο να ηρεμήσει το σώμα και ο νους, να κατευνάσει η ένταση και να  μειωθεί το άγχος.

Όχι μόνο πλέξιμο αλλά και όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες που περιέχουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως η ζωγραφική,  η ραπτική, το κέντημα και κάθε μορφή τέχνης φωτογραφία, διακόσμηση τούρτας, το felting, το ψηφιδωτό έχουν οφέλη για την ψυχική υγεία αυτού που ασχολείται.

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές:

Αφιερώνεις χρόνο  σε κάτι που απολαμβάνεις και αγαπάς. Αυτό και μόνο αποτελεί μια απόδραση από την “φυλακή του πρέπει” χαρίζοντας μας την αίσθηση της ελευθερίας στην έκφραση και όχι μόνο. 

Μέσα από το πλέξιμο ή άλλου είδους δημιουργικές κατασκευές μπορεί κανείς να αποδώσει νόημα στην καθημερινότητα του. Όσο δεδομένο και ασήμαντο κι αν ακούγεται αυτό στην καθημερινή ρουτίνα μας, τόσο πιο απαραίτητο είναι όταν υπάρχει κάποια ασθένεια, όπως οι χρόνιες ασθένειες ή/ και η κατάθλιψη.

Ποια είναι τα οφέλη λοιπόν;

Βελτιώνεται η λεπτή κινητικότητα και διευρύνεται η διάρκεια συγκέντρωσης μου όσο επικεντρώνω την προσοχή μου σε αυτό που κάνω.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό σύστημα που σιωπά την αντίδραση  μάχης ή φυγής ( “fight or flight mode”).

Διατηρείται η ευελιξία στις κινήσεις αλλά και η προσαρμοστικότητα του νου καθώς αναγκάζομαι να βρω λύσεις σε απρόοπτα που πιθανόν συμβαίνουν στην πορεία ενός έργου.

Είναι ένας πολύ ευχάριστος  τρόπος να γνωρίσεις και να συνδεθείς με τους άλλους  ανθρώπους που έχουν το ίδιο  ή παρόμοιο χόμπι. Οι κοινές δεξιότητες και δραστηριότητες μειώνουν την μοναξιά και απομόνωση που από μόνα τους είναι πηγή πολλών προβλημάτων άρα δεν βοηθάει μόνο εσένα αλλά και τους γύρω σου. Καλό;

το πλέξιμο

το πλέξιμο προσφέρει χαρά και ικανοποίηση

Η ασχολία με κάποια δημιουργική διαδικασία αυξάνει την αίσθηση της αυτοδραστικότητας ( είναι η αίσθηση που με διαβεβαιώνει ότι  ΜΠΟΡΩ να τα καταφέρω) άρα και μεγαλύτερη δύναμη να ξεπεράσω τις απογοητεύσεις της ζωής.

Αυξάνει την αίσθηση του ελέγχου. Ξέρεις ότι αυτό που θέλεις να κάνεις είναι εφικτό, αν και δύσκολο. Η αίσθηση του χρόνου αλλοιώνεται. Ξεχνάς τον εαυτό σου και τα προβλήματα σου. είσαι μέρος του έργου και  μέρος της  ίδιας της δημιουργικής διαδικασίας.

Επίσης αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την θετική διάθεση λόγω της παραγωγής νευροδιαβιβαστών  ( όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη). Έρευνες έχουν δείξει οτι η δημιουργική ενασχόληση με κάτι που μας αρέσει έχει παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες όπως ο διαλογισμός και η προσευχή.

Η Twyla Tharp ως  διάσημη χορογράφος έχει περιγράψει στο βιβλίο της The Creative Habit τον τρόπο που η  δημιουργική διαδικασία  την βοήθησε να αναγνωρίσει και να αναθεωρήσει τους φόβους της. ( για να διαβάσεις τις εντυπώσεις μου από το βιβλίο της πήγαινε στο www.inmyc.gr όπου φιλοξενείται το συγκεκριμένο άρθρο).

Τα οφέλη για τον  εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος μας ασκείται συνεχώς ( δεν προλαβαίνει να σκουριάσει δηλαδή ) μέσα από την εξάσκηση  γνωστικών ασκήσεων που προσφέρουν τα νέα ερεθίσματα, τα νέα σχέδια, οι νέες τεχνικές και δεξιότητες. Την ώρα που εσύ πλέκεις ο εγκέφαλος σου εκτελεί παράλληλα πολλές λειτουργίες και δεξιότητες όπως μαθηματικά, ανάκληση μνήμης, αποθήκευση πληροφοριών, επεξεργασία πληροφοριών. Επίσης  συντονίζει τις κινήσεις, την επίλυση προβλήματος και την οργάνωση των σκέψεων. Όλα όσα απαιτεί η ολοκλήρωση ενός σχεδίου ή ένα πλάνο εκτέλεσης μιας κατασκευής.

Η απορρόφηση σε μια δημιουργική διαδικασία προστατεύει τον εγκέφαλο από το πρόωρο γήρας και μειώνει το ρίσκο για Alzheimer 30-50% ( οι έρευνες το λένε, δεν το λέω εγώ! ).

Το πλέξιμο ως θεραπεία

Στο εξωτερικό γνωστό και σαν Crochet/ knitting  therapy χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση φλεγμονών, αγχώδους διαταραχής,  διαχείρισης πένθους και μετατραυματικού στρες.

H Kathryn Vercillo  έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “Το πλέξιμο έσωσε τη ζωή μου” όπου περιγράφει την έξοδο της από την κατάθλιψη  με όχημα  το πλέξιμο. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική εμπειρία που αξίζει να διαβάσεις.  Στο βιβλίο της έχει συλλέξει και ιστορίες άλλων γυναικών που με την βοήθεια του πλεξίματος και άλλων δημιουργικών ασχολιών ξεπέρασαν με επιτυχία διάφορα σωματικά και  ψυχικά προβλήματα υγείας.

Η Betty Houtman, εργοθεραπεύτρια που εργάζεται με ανθρώπους που έχουν κάποιας μορφής εγκεφαλική βλάβη μετά από ατύχημα, νευρολογικές παθήσεις ή έχουν περάσει κάποιο εγκεφαλικό διδάσκοντας τους πλέξιμο  αναφέρει πως  έχει την ικανότητα “ να ησυχάσει το νου, να επουλώσει τον εγκέφαλο και να ανακουφίσει την ψυχή”.

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πάνω στην ροή της δημιουργικής διαδικασίας

Ο Μιχάι Csikszentmichalyi, καθηγητής Ψυχολογίας και εισηγητής της θεωρίας της “Ροής” έχει πει :

Οι στιγμές που το έργο / η ασχολία σε έχει απορροφήσει τόσο που όλα τα άλλα μοιάζουν ασήμαντα, αυτό  είναι το μυστικό της ευτυχίας.

Για να το λέει κάτι θα ξέρει. Ερευνητής είναι άλλωστε. 

Έχει ερευνήσει το θέμα πολύ αναλυτικά τα τελευταία 40 χρόνια, μάλιστα έγραψε και βιβλίο όπου αναλύει την θεωρία του : ”Ροή: η Ψυχολογία της Ευτυχίας”. Μάλιστα έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Μεταξύ άλλων έχει πει  στη συνέντευξή του ότι ” όταν δημιουργείς είναι σαν να εισέρχεσαι σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Η εμπειρία είναι τόσο έντονη που αισθάνεται λες και δεν υπάρχεις. Και αυτό ακούγεται ως μια ρομαντική υπερβολή. Αλλά, στην πραγματικότητα, το νευρικό μας σύστημα αδυνατεί να επεξεργαστεί περισσότερα από 110 bit πληροφορίας ανά δευτερόλεπτο. Προκειμένου ακούγοντάς με να καταλάβετε τι λέω, χρειάζεται να επεξεργαστείτε περίπου 60 bit ανά δευτερόλεπτο.” Μπορείς να παρακολουθήσεις την ομιλία του στο TEdx με θέμα την “Ροή” πατώντας εδώ.

Επίλογος

 Κλείνοντας να σου πω τα δυο συμπεράσματα στα οποία  έχω καταλήξει εγώ προσωπικά : 

  1. Πλέξτε γιατί χανόμαστε! 
  2. Από το πλέξιμο της κουβέρτας βγήκα τελικά διπλά κερδισμένη.

Γράψε μου αν θες στα σχόλια τι δημιουργική ασχολία  απολαμβάνεις και με ποιον τρόπο έχει βοηθήσει εσένα

 

Photo by Merylove Crafts on Unsplash

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: