Το μήλο του Μαγκρίτ

Εκδόσεις Μέλισσα

Συγγραφέας  Verplancke Klaas

Μετάφραση Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Ρενέ Μαγκρίτ, ενός από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, στο γεμάτο φαντασία βιβλίο “Το μήλο του Μαγκρίτ” προσκαλεί μέσα από την αφήγηση του Βερπλάνκε Κλάας,  μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να δουν τον κόσμο γύρω τους με άλλη ματιά.

Ο Μαγκρίτ ζωγράφιζε το ασυνήθιστο σαν να ήταν συνηθισμένο. Είναι αναμφίβολα ένας καλλιτέχνης που αξίζει να γνωρίσουμε. 

 

Ένα καθημερινό αντικείμενο μπορεί να σε ταξιδέψει σε πολύ ενδιαφέροντα μέρη.

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο για την δημιουργική διαδικασία όπως την βίωσε ο Μαγκρίτ. Ένα βιβλίο για τα όνειρα του αλλά και το καλλιτεχνικό έργο του.

Τα έργα του είναι απρόσμενα, μπερδεύουν και προβληματίζουν αλλά κυρίως παρακινούν τον θεατή να μαντέψει το νόημα του έργου. Πρόθεση του ήταν να προβληματίσει για τις πολλαπλές όψεις της πραγματικότητας.

Ό,τι βλέπουμε κρύβει κάτι άλλο.

Ποιος ήταν ο Μαγκρίτ

Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στο Βέλγιο. Στα 12 του ξεκίνησε τη ζωγραφική και στα 16 του άρχισε να φοιτά στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες, όπου εκτίθενται σήμερα πολλά από τα γνωστότερα του έργα. Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την παιδική του ηλικία γνωρίζουμε ότι ήταν ιδιαίτερα τραυματική λόγω του πρώιμου θανάτου της μητέρας του και του οικογενειακού εξευτελισμού που ακολούθησε.

Αφού αποφοίτησε δούλεψε σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε ταπετσαρίες, και σχεδίαζε αφίσες και διαφημίσεις.

Αφού πειραματίστηκε με πολλά στυλ ζωγραφικής άρχισε να ζωγραφίζει καθημερινά αντικείμενα δημιουργώντας έναν δικό του συνδυασμό φαντασίας και πραγματικότητας.Υπήρξε εποχή όπου ζωγράφιζε έναν καμβά την ημέρα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε σοβαρούς σωματικούς περιορισμούς λόγω της ασθένειας, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να δημιουργεί. Η υγεία του δεν του επέτρεπε να συνεχίσει να ζωγραφίζει αλλά επινόησε άλλες τεχνικές. 

Πέθανε το 1967 σε ηλικία 69 ετών.

Τον Νοέμβριο του 2017 , 50 χρόνια μετά τον θάνατο του,  καταρρίφθηκε κάθε προηγούμενο  ρεκόρ σε αξία έργου του και δημοπρατήθηκε για 20,5 εκ. $.

Ο Μαγκρίτ ανήκε στο κίνημα των υπερρεαλιστών.  

Τι ήταν οι υπερρεαλιστές / Σουρεαλισμός

Ένα κίνημα που άκμαζε στις αρχές του 1920 στο Παρίσι

Οι υπερρεαλιστές δημιουργούσαν έργα βαθιά επηρεασμένα από την φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν βασίζονται στη λογική, αλλά  στη φαντασία, το όνειρο και το παιχνίδι.

Η τοποθεσία των έργων του σήμερα

Στο τέλος του βιβλίου απεικονίζονται πολύ γνωστά του έργα, τις ημερομηνίες που φιλοτεχνήθηκαν και την τοποθεσία/ συλλογή/ μουσείο όπου φιλοξενούνται σήμερα.

Αν και το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, τα έργα που απεικονίζονται και η οπτική του είναι ικανή να βάλει σε σκέψεις μικρούς και μεγάλους.

 

Διάβασε επίσης Μνημεία και Τέρατα, ένα εκπαιδευτικό και διαδραστικό βιβλίο με μηνύματα για μικρούς και μεγάλους.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: