Πρόταση βιβλίου:

Πούλα σαν Καλλιτέχνης

10 τρόποι να μοιραστείς τη δουλειά σου και να σε ανακαλύψουν

Austin Kleon

Key Books

 

Ένα βιβλίο του ίδιου συγγραφέα για τη δημιουργικότητα ήταν το Κλέψε σαν καλλιτέχνης.

Γενικά δεν έχουν πέσει στην αντίληψη μου βιβλία για την δημιουργικότητα τόσο απλά,κατανοητά και πρακτικά και μάλιστα στα ελληνικά!

Το συγκεκριμένο είναι από τα βιβλία που αν και το διάβασα δανεισμένο από βιβλιοθήκη, σίγουρα θα  ήθελα να το ξαναδιαβάσω!

Το “Πούλα σαν Καλλιτέχνης” απευθύνεται σε καλλιτέχνες, συγγραφείς, πάσης φύσεως δημιουργούς που ενδιαφέρονται να χτίσουν μια κοινότητα. Ουσιαστικά καταρρίπτει τον μύθο του μοναχικού καλλιτέχνη, δίνει συμβουλές και εμπνέει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, με εικονογραφήσεις και  παραδείγματα δείχνει πώς να γίνεις ανοιχτός, γενναιόδωρος και θαρραλέος με τη δουλειά σου ώστε να κλέβουν οι άλλοι από σένα.

Στο 1ο κεφάλαιο εξηγεί ποιος είναι κατά την άποψη το ο υγιής τρόπος να σκέφτεσαι την δημιουργικότητα,

και τα πλεονεκτήματα του ερασιτέχνη απέναντι στον επαγγελματία σήμερα.

Ο κόσμος αλλάζει με τόσο γρήγορο ρυθμό που μας μετατρέπει όλους σε ερασιτέχνες. Προτείνει να φορέσεις τον ερασιτεχνισμό σου σαν παράσημο. ( Ορίστε;)

Πώς να βρεις τη φωνή σου, γιατί  διαβάζει τις νεκρολογίες κάθε πρωί.

Πώς να εστιάσεις στη διαδικασία αντί για το προϊόν

Μην  κρατάς κρυφή την δημιουργική διαδικασία. Με ποιον τρόπο κρατάει ημερολόγιο δουλειάς, σκέψεων, προσχέδιο και απομεινάρια. Διαχωρίζει τις φάσεις της δημιουργικής διαδικασίας με φτηνά και εύκολα εργαλεία.

Πως και γιατί να μοιράζεσαι κάτι μικρό κάθε μέρα

Ο μύθος της γρήγορης επιτυχίας ίσως αποθαρρύνει πολλούς δημιουργούς στο ξεκίνημα τους.  Στην πραγματικότητα ωφελεί να εστιάζεις μόνο στη μέρα ως μονάδα χρόνου και να μοιράζεσαι συνεχώς Update για την εξέλιξη κάποιου έργου, από τη μέθοδο δημιουργίας σου.  Δεν έχει σημασία που θα το μοιραστείς αρκεί να το κάνεις. Διάλεξε μια πλατφόρμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το να μοιράζεσαι τη δουλειά σου με τους άλλους είναι πράξη γενναιοδωρίας.

Μην επιδιώκεις την τελειότητα.

Πως απαντάει στην ερώτηση «που βρίσκεις χρόνο για όλα αυτά;»

Πολύ ενδιαφέρον είναι το κομμάτι που εξηγεί πως έχτισε το blog του. Ποια ήταν η νοοτροπία του ξεκινώντας και ποια  διαδικασία  ακολούθησε.

Μοιράσου τι σε εμπνέει

τι σε επηρεάζει,  ποιες είναι οι πηγές σου και γιατί να ενδιαφερθεί κάποιος γι’ αυτό. Η σύνθεση των επιρροών είναι η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα σου. Τι απολαμβάνεις αληθινά; Τι αγαπάς; Μην αυτό-λογοκρίνεσαι. Αντί να επιδιώκεις να είσαι ο / καλύτερος να είσαι πιο ανοικτός και ειλικρινής μπορείς.

Συνόδευσε το έργο σου με μια ιστορία, που  και πως δημιουργήθηκε;

Οι άνθρωποι συνδέονται με ένα έργο που έχει κάποια ιστορία και μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη είναι να μεταφέρει αυτή την ιστορία στο κοινό με ξεκάθαρη δομή γιατί

  η δουλειά ΔΕΝ  μιλάει από μόνη της !

Και τα λέει αυτά όντας εσωστρεφής χαρακτήρας, οπότε υπάρχει τρόπος.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο, έτσι δε λένε;

Δίδαξε λοιπόν αυτό που ξέρεις και μοιράσου τα μυστικά σου.

Πρόσεχε μη καταντήσεις ανεπιθύμητος.

Μην ψάχνεις απλά για οπαδούς ή παθητικούς καταναλωτές/ αγοραστές αλλά ανθρώπους να συνδεθείς, συνεργάτες να εμπνεύσεις και να εμπνευστείς γιατί αν θέλεις να σε προσέξουν πρέπει να προσέχεις κι εσύ τους άλλους”.

Αναγνώρισε τους συνδημιουργούς σου και θυμήσου οτι ο  θαυμασμός συνδέει. Καλλιέργησε τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές σου σχέσεις.

Ποιους να κρατήσεις κοντά σου και ποιους καλύτερα σε απόσταση. Τι διαφορά έχουν οι διαδικτυακές συναντήσεις από τις συναντήσεις  στη πραγματική ζωή και γιατί χρειάζεσαι και τα δυο.

Μάθε να δέχεσαι χτυπήματα.

Το θέμα δεν είναι ΑΝ  θα δεχτείς αλλά ΠΩΣ  θα τα δεχτείς. Η στάση σου μετράει και αν είσαι έτοιμος για τα καλά και τα άσχημα σε καθιστά πιο προετοιμασμένο και δεν σε ξαφνιάζει (σχεδόν) τίποτα.  Το ότι πιθανόν κάποια δυσάρεστα συναισθήματα να εμποδίζουν την σχέση ή και αλληλεπίδραση σου με τους άλλους το έχει βιώσει και ο ίδιος. Ξέρει  πότε είναι φιλοφρόνηση να μισεί κάποιος τη δουλειά σου, ποιο είναι το χειρότερο τρόλ ( δεν είναι αυτό που νομίζεις) και τι μπορείς να μάθεις από αυτά.

Πούλα χωρίς τύψεις

Τελικά τι σχέση έχουν τα χρήματα με τη δημιουργικότητα; Αν νομίζεις ότι το ένα αποκλείει το άλλο, μάλλον πρέπει να ξεκινήσεις πρώτα από αυτό το κεφάλαιο. Καταρρίπτει μύθους πχ. του καλλιτέχνη που πεινάει, του καλλιτέχνη που πεθαίνει στην ψάθα. Προτείνει ακόμα και ιδέες χρηματοδότησης  και την χρησιμότητα μιας λίστας αλληλογραφίας.

Μείνε στο σκοτάδι

Θα διαβάσεις επίσης πως διαχειρίζεται τα σκαμπανεβάσματα του και δεν  τα παρατάει. Ποτέ !! Πως μοιράζεται τις  σκέψεις του καθώς προχωράει από το ένα πρότζεκτ στο άλλο και γιατί  ονομάζει την τεχνική του « τα αλυσιδωτά τσιγάρα».  Πως αποφεύγει τα κενά στην καριέρα του και πως κάνει απολογισμό με ερωτήσεις όπως:  Τι θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερα, τι κατάφερα, τι όχι;  Δίνει χρόνο στον εαυτό του να εμπνευστεί εκ νέου και να φορτίσει τις αντοχές του.

Μιλάει για καλλιτέχνες που πετούν το υλικό τους κάθε χρόνο και ξεκινούν από το μηδέν. ( Ακούγεται ίσως λίγο τρομακτικό!) Έτσι  όμως βρίσκουν κάτι καλύτερο. Αναγκάζονται να σκάψουν πιο βαθιά, δημιουργείται χώρος για κάτι νέο. Εννοείται ότι χρειάζεται θάρρος !! Στην πραγματικότητα δεν χάνεις γιατί ποτέ δεν ξεκινάς από το μηδέν, ακόμα κι αν κάτι συμβεί και έχεις αυτή την αίσθηση.

Στο βιβλίο  επίσης περιλαμβάνει και φωτογραφίες από ” τα παρασκήνια” της συγγραφής του βιβλίου και  σχεδιαγράμματα των σημειώσεων του με ιδέες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσεις την σειρά των κεφαλαίων. Θεωρώ ότι δίνει διέξοδο στον καλλιτέχνη που δεν θέλει να δημιουργεί πια ” μόνο για τον εαυτό του” και ” για δώρα” και το ότι δεν χρειάζεται κανείς να περιμένει για να ” αναγνωριστεί μετά θάνατον”. Επίσης ανοίγει τον δρόμο στο να βγεις από την καλλιτεχνική απομόνωση και να δικτυωθείς με άλλους δημιουργούς σε μια κοινότητα που προάγει την τέχνη τελικά.

Νιώθω ευγνώμων που ζούμε σε μια εποχή και έχουμε πρόσβαση τόσο σε βιβλία που γράφονται στην άλλη άκρη του κόσμου πια αλλά και για την δυνατότητα σύνδεσης ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας.

Αν δεν έχεις ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το βιβλίο μπορείς να διαβάσεις και τις εντυπώσεις άλλων δημιουργών γι’ αυτό το βιβλίο η Kalliopi Pasia από το momfatale.gr, o Γιώργος Μπάκουλης από το Baktoblog,  και το www.debop.gr.

 

Μπορείς επίσης να διαβάσεις και για την παρουσίαση του βιβλίου του στην Ελλάδα εδώ.

 

Θα χαρώ να σχολιάσεις αν το έχεις διαβάσει ή τι σου κίνησε την περιέργεια από όλα τα παραπάνω.

 

Καλή ανάγνωση και καλές δημιουργίες.

Μαρία

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: