Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να πλέξω μια κουβέρτα. Το είχα συζητήσει και με την μικρή μου κόρη ( 12 χρονών) και της άρεσε η ιδέα μιας πλεκτής κουβέρτας για το δωμάτιο της που πρόσφατα  έγιναν κάποιες μικροαλλαγές. Πλέκω αρκετά χρόνια τώρα διάφορα σύγχρονα εργόχειρα- projects, από τσάντες, poncho,  σκουφάκια, κασκόλ, εσάρπες και μια παιδική κουβέρτα για πολύ συγγενικό μου άτομο. Μου αρέσει να πλέκω με βελονάκι Νο. 3,5 και πάνω, ως και με 10 έχω πλέξει ένα αεράτο ζακετάκι. Μέχρι να αρχίσεις έχει ολοκληρωθεί το έργο. Αυτά έπλεκα ως τώρα. Ότι προέβλεπα να τελειώσει σε δυο – τρεις μέρες, το πολύ.

Αυτό είναι ως τώρα το μεγαλύτερο έργο που έχω πλέξει και χαίρομαι που τελείωσε σε μιάμιση  εβδομάδα!

κουβέρτα

Έτοιμη η πλεκτή κουβέρτα!

Η ιδέα 

Η  πρόθεση μου ήταν να πλέξω μια κουβερτούλα για  μια ξαδέρφη μας που περιμένει το πρώτο της μωράκι. Πήγα λοιπόν σε ένα κατάστημα με νήματα, διάλεξα  τα νήματα για την παιδική κουβερτούλα και οι σειρήνες άρχισαν να ακούγονται από την πλευρά του καταστήματος που είχε τα καλοκαιρινά νήματα. Πως να αντισταθώ, μου λες;

Ναι, σωστά μάντεψες. Δεν κρατήθηκα. Γιατί άλλωστε, δεν είμαι και ο Οδυσσέας να χάσω την Ιθάκη μου.

Διάλεξα λοιπόν ένα γκρι ανοιχτό, ένα ροζ απαλό και ένα νήμα “ουράνιο τόξο”, το αγαπημένο της μικρής μου. Αρχικά σκεφτόμουν  να πλέξω  μια κουβέρτα σε γκρι και απαλό ροζ για το δωμάτιο της, το ουράνιο τόξο το πήρα με την σκέψη ίσως να κάνουμε μια γιρλάντα με πον πον για το δωμάτιο της μικρής μου.  Αμ δε!

Με το που τα είδε η κόρη μου αμέσως επέλεξε χωρίς δεύτερη σκέψη το γκρι και το ουράνιο τόξο.

Το πλέξιμο ξεκινάει 

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι

  • ένα βελονάκι Νο. 4 ( το καλοκαίρι μου αρέσει να πλέκω με βελονάκι από μπαμπού)
  • 8 Alize Cotton Gold ,   γκρι ανοιχτό
  • 8 Alize Cotton Gold,   ουράνιο τόξο

Έτσι λοιπόν ψάχνοντας βρήκα αυτό το σχέδιο.

Ξεκίνησα λοιπόν με βελονάκι Νο. 4 να πλέκω με το χρωματιστό ουράνιο τόξο το κέντρο του κύκλου.

μοτιβο κουβερτας1Τις επόμενες οδηγίες για να τετραγωνιστεί  ο κύκλος και να ολοκληρωθεί το μοτίβο τις ακολούθησα με το γκρι νήμα.  Έπλεξα συνολικά 18 μοτίβα. Όταν είχαν ολοκληρωθεί και τα 18 τα έστρωσα για να δω ποια θέση θα πάρει το καθένα για να είναι κάπως συμμετρικά τα χρώματα.

cebccebfcf84ceb9ceb2ceb1-6ceb1ceb4ceb1.jpg

Έτσι τα αρίθμησα κιόλας καρφιτσώνοντας πάνω τους ένα χαρτάκι για να ξέρω ποια ανήκουν στην ίδια σειρά και στην ίδια στήλη.

Για το ένωμα τους ακολούθησα τις εξής οδηγίες από βίντεο στο Youtube. Εύκολο και γρήγορο ένωμα χωρίς βελονάκι.

Αφού ενώθηκαν και τα 18 τετράγωνα μοτίβα έπλεξα 3 σειρές όλη την κουβέρτα γύρω γύρω και μια σειρά πλέξη κοχύλι. 

κουβερτα1

Σημαντικό σε όλα τα πλεκτά είναι όταν πλυθούν να μην κρεμαστούν για το στέγνωμα γιατί  ‘ κρεμάει ‘ το πλεκτό.

Οδηγίες για το σωστό πλύσιμο των πλεκτών θα βρεις κι εδώ.

Έτσι αφού την έπλυνα ( στο πλυντήριο φυσικά, στο πρόγραμμα για τα μάλλινα) και την άφησα να στεγνώσει  προσεκτικά κατά μήκος της απλώστρας, την έστρωσε το κορίτσι μου και την καμαρώναμε κι οι δυο μας.

 

cebacebfcf85ceb2ceb5cf81cf84ceb13.jpg

κουβερτα4

Δεν ξέρω αν θα ξαναπλέξω κουβέρτα στο μέλλον, αλλά αυτό το έργο το απόλαυσα ιδιαίτερα για δυο λόγους. Πρώτων γιατί ήταν ευχάριστα τα χρώματα, απαλά χωρίς να με κουράσουν και το σχέδιο κυλούσε πολύ γρήγορα. Δεύτερον γιατί  η ολοκλήρωση της κουβέρτας μου έδωσε την αίσθηση  ότι κατέκτησα έναν απαιτητικό στόχο, την ικανοποίηση αυτή που νιώθεις όταν ολοκληρώνεται κάτι χειροποίητο που φτιάχνεις, ξέρεις έτσι;

cebacebfcf85ceb2ceb5cf81cf84ceb12.jpg

 

Ίσως αυτή να είναι η δική μου Ιθάκη, και ο πηγαιμός για την Ιθάκη μου  αυτή τη φορά ήταν πιο μακρύς από ότι τα άλλα πλεκτά μου ταξίδια.

Καλό πλέξιμο και καλά ταξίδια να έχουμε λοιπόν.

Μαρία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: