Το ξεκαθάρισμα σπιτιού  είναι ένα θέμα που κάθε νοικοκυριό αντιμετωπίζει κατά καιρούς.  Όταν μιλάμε για ξεκαθάρισμα δεν εννοούμε την γενική καθαριότητα που κάποιοι συνηθίζουν κάθε άνοιξη ή φθινόπωρο. Μιλάμε κυρίως για μια διαδικασία όπου διαχωρίζουμε όσα είναι πραγματικά αναγκαία και χρήσιμα και ξεφορτωνόμαστε τα υπόλοιπα, χαρίζοντας, πετώντας ή ανακυκλώνοντας τα αντικείμενα. Κάποιοι κάνουν ξεκαθάρισμα με μεγάλοι ευκολία, άλλοι πάλι δυσκολεύονται πολύ για διάφορους λόγους. Η Μαρία από την Κόκκινη Καμέλια έχει γράψει  και ένα άρθρο σχετικά με αυτούς τους λόγους που θα σου πρότεινα να διαβάσεις. Είναι πιο ξεκάθαρο το τι μας εμποδίζει όταν το βλέπουμε γραμμένο παρά όταν τα σκεφτόμαστε, έτσι αόριστα.

Πρόσφατα λοιπόν διάβασα αυτό το βιβλίο με θέμα την τακτοποίηση και οργάνωση του χώρου μας.

Συγγραφέας είναι η Cassandra Aarssen, την οποία παρακολουθώ στο κανάλι της στο youtube. Προσεγγίζει τα θέματα της ακαταστασίας και της τακτοποίησης με δημιουργικό και έξυπνες ιδέες αλλά και με χιούμορ. Είναι μητέρα 3 παιδιών, πράγμα που για μένα σημαίνει ότι αφού λειτουργεί σε μια μεγάλη οικογένεια, αξίζει να το δοκιμάσω. Και ίσως χρειαζόμουν ένα παράδειγμα, ότι ΓΙΝΕΤΑΙ να ζεις σε ένα τακτοποιημένο και οργανωμένο σπίτι ΚΑΙ να έχεις χαρούμενα και δημιουργικά παιδιά. Ταυτόχρονα.

 

Τίτλος βιβλίου : Cluttered mess to organized success , Workbook, 2018

Συγγραφέας : Cassandra Aarssen

Το βιβλίο πραγματεύεται την τακτοποίηση και οργάνωση  10 τομέων της ζωής μας.

  1. Στόχοι και όνειρα
  2. Χρόνος
  3. Οικογένεια
  4. Σπίτι
  5. Φαγητό
  6. Οικονομικά
  7. Υγεία
  8. Έκτακτα
  9. Διασκέδαση
  10. Μαγικές ετικέτες

Είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο εργασιών με οδηγίες πώς να βάλεις ξεκάθαρους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, να καθορίσεις τα μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν κάθε εβδομάδα /μήνα  ώστε να τους πετύχεις.

Προτείνει χρήσιμα εργαλεία για την διαχείριση του χρόνου  και οργάνωση της ημέρας σου σύμφωνα με τις προτεραιότητες σου.

Βοηθάει να διαπιστώσεις ποιο στυλ οργάνωσης/ καθαριότητας σε εκφράζει με πρακτικές συμβουλές για τις δουλειές του σπιτιού είτε βάση χρόνου ή με βάση διάφορες ζώνες στο σπίτι, την γενική καθαριότητα, το ξεκαθάρισμα, τα ρούχα, την ρουτίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών ( για οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία).

Όσον αφορά το φαγητό και το μαγείρεμα έχει διάφορα tips για την οργάνωση του μαγειρέματος ( τέλος πια η ερώτηση ‘τι να μαγειρέψω αύριο’), αλλά και όμορφα εκτυπώσιμα για την οργάνωση των αγαπημένων συνταγών και τα ψώνια.

Στο θέμα των οικονομικών έχει χρήσιμες και πρωτότυπες ιδέες για τον καθορισμό του προϋπολογισμού, την αποταμίευση, τους λογαριασμούς, την καταγραφή των εξόδων και ότι άλλο υπάρχει σε ‘χαρτούρα’ σε ένα σπίτι.

Στον τομέα της υγείας προτείνει πώς να οργανώσουμε θέματα και στόχους υγείας και ευεξίας, την γυμναστική/ προπόνηση  αλλά και τα εμπόδια που προκύπτουν.

Το κεφάλαιο «Έκτακτα» περιλαμβάνει εκτυπώσιμες λίστες με στοιχεία επικοινωνίας  σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λίστα για να συγκεντρώσουμε τους κωδικούς πρόσβασης  που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή και όχι μόνο.

Τέλος στο  προτελευταίο κεφάλαιο για την διασκέδαση προτείνει την οργάνωση των βιβλίων που θέλουμε να διαβάσουμε, ταινιών που θέλουμε να δούμε, τα ραντεβού που θα βγούμε, εξόδους,  ταξίδια και χόμπι.

Το τελευταίο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στις ετικέτες και στον τρόπο που διευκολύνουν την καθημερινότητα και την διατήρηση της τάξης και οργάνωσης στο σπίτι. Όσο πιο μεγάλη η οικογένεια, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη τους!

Κεντρική ιδέα της Κάς ( έτσι την φωνάζουν) είναι ότι η τάξη στο σπίτι επηρεάζει και συσχετίζεται με όλους τους τομείς της ζωής μας.

Είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του ολιστικού ξεκαθαρίσματος,  σε όλους τους τομείς της ζωής μας δηλαδή.  Όσα έχει να πει τα λέει με χιούμορ και έξω από τα δόντια.  Η ίδια περιγράφει τον εαυτό τους ως τσαπατσούλα ή «οργανωμένη ακατάστατη». Έμαθε με την πάροδο του χρόνου να είναι οργανωμένη αλλά δεν άλλαξε χαρακτήρα, απλά βρήκε ένα πιο ευχάριστο και λειτουργικό τρόπο να ζει την  καθημερινότητα της έχοντας μια πενταμελή οικογένεια.

Θα σου πει ότι μπορείς να οργανωθείς και χωρίς να έχεις από πριν την σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση ή υποστήριξη της υπόλοιπης οικογένειας.

Έχει 3 παιδιά, αφού μπορεί εκείνη, μπορώ κι εγώ.  Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει ότι με κάθε παιδί αυξήθηκε η ανάγκη μου για τακτοποίηση, ενώ οι μισοί φίλοι και συγγενείς μου λέγανε «έτσι είναι όταν έχεις μικρά παιδιά, συνήθισε το» και οι άλλοι μισοί  έλεγαν σχόλια που ένιωθα ενοχές για την όποια ακαταστασία επικρατούσε.

Υποψιάζομαι όμως ότι ο όρος «ακαταστασία» δεν  περιγράφει την ίδια κατάσταση για όλους. Είναι άκρως υποκειμενική.

Αυτά που έχω παρατηρήσει εγώ με την έλλειψη επαρκούς τακτοποίησης είναι ότι επηρεάζει την διαύγεια  ( ειδικά όταν θέλω να είμαι παραγωγική ή δημιουργική). Από την άλλη η σκόνη, τα πιάτα και τα ρούχα θα είναι  και σε 20 χρόνια εδώ να ασχοληθώ μαζί τους, ενώ τα παιδιά μου μάλλον όχι. Για κάποιους είναι δίλημμα, για άλλους πάλι  καθόλου.

Όσο έχω γύρω μου πράγματα που με ενοχλεί η μη τακτοποίηση τους, είτε είναι παιχνίδια, ρούχα ή υλικά χειροτεχνίας ενισχύεται  η αίσθηση του «δεν προλαβαίνω». Καθόλου ευχάριστο!

Εκτός από θέμα χρόνου είναι απαραίτητο να βρω και τα σωστά συστήματα, την κατάλληλη για μένα ρουτίνα που ταιριάζει στις τωρινές συνθήκες της οικογένειας μου. Τονίζω το τωρινές, γιατί καθώς αλλάζουν οι συνθήκες, ωράρια εργασίας, ηλικία και ανάγκες παιδιών κλπ. είναι ανάγκη να αλλάξω και την ρουτίνα μου που αφορά το νοικοκυριό αλλά και γενικότερα.

Η ρουτίνα και το ξεκαθάρισμα  δεν είναι αυτοσκοπός.

Ένας είναι ο στόχος:

Η καθημερινότητα να  κυλάει πιο ευχάριστα και πιο ομαλά.

Να έχω γύρω μου ( μόνο ) όσα πραγματικά έχουν κάποια χρησιμότητα ή με κάνουν να χαίρομαι το χώρο μου.

Να έχουμε καθαρό μυαλό να ασχοληθούμε με τα σημαντικά. Ένας παραφορτωμένος χώρος μπορεί να είναι πολύ κουραστικός. Σίγουρα το έχεις νιώσει σε κάποια επίσκεψη όπου η πληθώρα μικρών αντικειμένων ( τα γνωστά μπιμπελό) κουραστική, αν όχι ασφυκτική.

Θεωρώ σημαντικό να  διατηρήσουμε και να φροντίσουμε  τις προτεραιότητες που έχουμε επιλέξει. Πρώτα οι άνθρωποι. Μετά τα αντικείμενα.

Δημιουργείται περισσότερος ελεύθερος χρόνος και χώρος για όσα αγαπάμε και απολαμβάνουμε ως οικογένεια.

Επηρεάζεται η αίσθηση της  αυτό-αποτελεσματικότητας ( που λένε και οι ειδικοί ψυχικής υγείας, δηλαδή η πίστη που έχει ένα άτομο ότι διαθέτει τις ικανότητες να εκτελέσει ένα συγκεκριμένο έργο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. )

Τα παιδιά μαθαίνουν και αυτά την προσωπική οργάνωση και την υπευθυνότητα για τον χρόνο και τον χώρο τους       ( και για τους μεγάλους, ποτέ δεν είναι αργά!).

Ποτέ δεν ήμουν τύπος που να μην μπορώ να κοιμηθώ αν έχω ασιδέρωτα ρούχα.

Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι ότι η ύπαρξη κάποιου συστήματος είναι κάτι τρομερά πρωτοποριακό. Όλοι έχουν ήδη κάποιο σύστημα. Με κάποιον τρόπο λειτουργούμε ως τώρα. Ακόμα και αν το μοτίβο είναι …της τελευταίας στιγμής.  Ίσως είναι η ώρα να επανεξετάσουμε το κατά πόσο μας βολεύει το υπάρχον πρόγραμμα, αν συνεχίζει να καθρεφτίζει τις προτεραιότητες μας και αν όχι να το αλλάξουμε.

Αν σε προβληματίζει το θέμα της τακτοποίησης και θα ήθελες να διαβάσεις για ένα άλλο βιβλίο, την μέθοδο Κονμάρι, πάτησε εδώ.

 

Εσύ τι γνώμη έχεις για το ξεκαθάρισμα;

 

Υ.Γ. το βιβλίο το διάβασα στα αγγλικά σε ηλεκτρονική μορφή στο  kindle

 

Photo by Kara Eads on Unsplash

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: